dinsdag 17 februari 2015

Het boodschappenlijstje van de Floriade


“Dit wordt de bibliotheek voor de stad. Niet alleen op universitair gebied, maar ook plantaardig.” Architect Winy Maas presenteerde 9 februari het ‘boodschappenlijstje’ van de Floriade in – hoe toepasselijk - de Aardbei, het rode gebouw tegenover het stadhuis in Almere. Het is aan ons en de stad om dat lijstje aan te vullen. 

Komt dat allemaal wel goed in 2022? “We hebben nog steeds het tentensyndroom van Venlo”, meent Maas: “Van nu iets bouwen dat we straks weer af moeten breken. De ambitie is dat we alles wat we bouwen ook blijven gebruiken. Zowel de infrastructuur als de gebouwen.” Projectdirecteur Henk Meijer vult aan: “Het bedrijfsleven heeft zich georganiseerd in de Stichting Vrienden van de Floriade. Zij gaan het gebied transformeren. Ook regionaal heeft het bedrijfsleven zich verenigt met een aantal organisaties om het gebied te ontwikkelen. Zij gaan onder meer een campus bouwen. We zijn ook in gesprek met het ministerie van Economische Zaken om het financieel krachtiger te maken.”

Nieuwe architectuur
Het Floriadeterrein wordt een stadswijk van 65 hectare in het hart van Almere. Op de tekeningen en de maquette golft het gebied als een tapijt over land en (Weer)water. Een indrukwekkende lijst particulieren, organisaties en bedrijven heeft zich inmiddels gemeld als belangstellende. Maas is niet bang voor nieuwe architectuur; hoe meer ideeën, hoe beter. “We zijn nu, na de politieke stabilisatie, toe aan het accelereren: flink beplanten en snel bouwen.” De op te richten Floriade BV moet hiervoor zorgen.

Een belangrijk punt op het lijstje is de vraag hoe we de expo uniek maken. België heeft zijn Atomium en Frankrijk zijn Eiffeltoren, maar wat hoort bij Almere? Maas wil hier de meest groene stad denkbaar maken. Daarvoor nodigen we steden uit en leggen een netwerk aan met contacten van Amsterdam naar Singapore en van Hamburg naar Toronto. “Het moet herkenbaar en onderscheidend zijn, gemaakt door creatievelingen en wetenschappers, innovatief en intelligent, verbindend en fijnmazig.”

Laboratorium

Het is al weer even geleden dat het ‘bidboek’ werd geschreven. Intussen is het tijd om de doelstellingen aan te scherpen. Bijvoorbeeld aan de hand van ‘Growing Green Cities’, waarmee we ons richten op gezondheid, productie, diversiteit en ‘eetbaarheid’. Maas: “We willen het tuinstadideaal van Ebenezer Howard hiermee verrijken. De komende tijd gaan we projecten realiseren in de Floriadewijk en daarbuiten.” Zo kunnen we bijvoorbeeld al beginnen met het Rondje Weerwater: verschillende routes voor joggers, fietsers, skeeleraars en ruiters.

De Floriade moet in elk geval tastbaar zijn. Daarom moeten we volgens Maas zo snel mogelijk beginnen met de gebiedsontwikkeling. Het moet herkenbaar zijn voor iedereen en tegelijk “innovatief, gezond, overweldigend en verblindend, een laboratorium voor nieuwe producten”. Voor de Almeerse touch wil hij er ook een Bouwexpo van maken. Bijvoorbeeld huizen van dennen- of ahornhout. En lichtkunst. En domotica. “Dat moeten we ook communiceren, bij De Wereld Draait Door, via Rob’s grote tuinverbouwing, een Flower Pride Parade, een kookstudio van De Librije, groentepakketten,…”; opvallende ideeën genoeg dus.

Copyright

Wat is er nodig voor deze ambities? Maas wil een Almeers ‘copyright’ maken voor Growing Green, met een eigen organisatie, bestuur en centrum. Daarin is ruimte voor kantoren, exposities, een winkel, een studio, een laboratorium en ga zo maar door. Er is al contact met TNO en een aantal universiteiten. Door het digitaal verzamelen, volgen en veredelen van de initiatieven kunnen we de projecten in de stad onderling verbinden. Daarnaast zouden er fondsen opgericht kunnen worden voor ontwikkeling, educatie en kunst. Pamfletten met de Almere Principles, Growing Greenlabels en -prijzen helpen de ideeën verspreiden. En we hebben ambassadeurs nodig.

Naast dit centrum voorziet Maas onder meer een universiteit, een camping, een hotels, een boerderij, een haven, een arboretum en een boulevard in de Floriadewijk. Overigens is ook de infrastructuur onderdeel van de innovatie: van riool tot wegen, van verlichting tot energieopwekking en van bruggen tot vervoer. “Dit kan op verschillende schaalniveaus, van lokaal tot internationaal. Dit is een shoppinglist, die jullie kunnen aanvullen.”

Bernadet Timmer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten