“We moeten iets doen om te zorgen voor gezond voedsel in de stad, nu en in de toekomst. Voor de gezondheid van de mensen, voor duurzame landbouw, voor het klimaat.” Adele Wilson uit Londen en Philip Elders uit Amsterdam boden de wethouders René Peeters en Tjeerd Herrema tijdens Het Grote Stedelijke Voedseldebat op 7 maart een manifest aan.
Een denktank van negentien studenten en jonge
professionals uit verschillende landen onderzocht de afgelopen maanden Almere
en haar voedselbeleid en stelde het manifest in vier dagen op. Met het Flevo
Campus Manifest ‘Almere, de groenste, gezondste en meest eetbare stad van
Nederland’ hopen ze voedsel weer op de politieke agenda te zetten. De makers en
ondertekenaars van het manifest drongen erop aan dat de zeven punten worden
opgenomen in het coalitieakkoord en formuleerden ook een aantal heldere doelen
per punt:
- Gezondheid: gezonde keuze makkelijker maken(Zoals: geen nieuwe fasfoodrestaurants in de buurt van onderwijs- en publieke instellingen.)
- Stadsplanning: Almere dé eetbare stad van Nederland(Medewerkers groenvoorziening omscholen tot stadsboeren.)
- Inkoopbeleid: Almere koopt grotendeels regionaal voedsel in(80% van de producten is afkomstig van Nederlandse boeren.)
- Stad en achterland: voorrang voor lokale voedselondernemers(Lokale ondernemers krijgen voorrang bij vergunningen in winkels en op de markt.)
- Circulariteit: Almere verbindt afval uit de stad met kringlooplandbouw(Almere ondersteunt vijftig initiatieven die bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.)
- Innovatie: ruim baan voor innovatieve ondernemers in landbouw en voedsel(Werkgelegenheid stimuleren in onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van duurzaam voedsel.)
- Onderwijs: voedseleducatie toegankelijk voor alle inwoners van Almere(Alle scholen hebben toegang tot een moestuin.)
Wethouder René Peeters: “We bieden zowel de stad als het
omliggende platteland aan als living lab. We willen graag dat wetenschappers
ons nieuwe inzichten geven over voedsel in de stedelijke leefomgeving.” Een
mooi voorbeeld vindt hij de ecologische school in Nobelhorst. De directeur daar
wil graag dat alle (basis)scholen groene scholen worden.
“Voedsel is iets dat iedereen raakt”, reageert wethouder
Tjeerd Herrema. “Hoe krijgen al die mensen in de stad gezond en betaalbaar
voedsel? Je kunt het voedselvraagstuk internationaal bekijken, maar hoe kunnen
we lokaal handelen om daar een bijdrage aan te leveren? We hebben nu de kans
dat uit te zoeken. Nederland heeft een grote voorsprong op het gebied van
voedsel en veel kennis in huis. Daar willen we meer mensen, vooral jongeren,
bij betrekken.”
Heerlijke
baggerbak
‘Expert voedselconsumptie’ Sigrid Wertheim is lector Voedsel en Gezond leven aan de Aeres hogeschool in Almere. Ze noemt Almere liefkozend een ‘heerlijke baggerbak’: “Almere is een stad die diep durft te gaan met de uitdagingen waar we ons internationaal voor gesteld zien.” Natuurlijk gaat het ook om een gezonde en regionale economie, maar veel lokale ondernemers zijn afhankelijk van (inter)nationale klanten, dus helemaal lokaal is een utopie, weet ze. Net als Herrema: “Lokaal is een deel van de oplossing, maar niet de enige oplossing.”
‘Expert voedselconsumptie’ Sigrid Wertheim is lector Voedsel en Gezond leven aan de Aeres hogeschool in Almere. Ze noemt Almere liefkozend een ‘heerlijke baggerbak’: “Almere is een stad die diep durft te gaan met de uitdagingen waar we ons internationaal voor gesteld zien.” Natuurlijk gaat het ook om een gezonde en regionale economie, maar veel lokale ondernemers zijn afhankelijk van (inter)nationale klanten, dus helemaal lokaal is een utopie, weet ze. Net als Herrema: “Lokaal is een deel van de oplossing, maar niet de enige oplossing.”
Volgens Jaap Seidell, ‘overgewichtspecialist’ en
hoogleraar Public Health aan de VU, gaat het vooral om ‘de verbinding met
voedsel’. “Als je als kind eenmaal een band hebt met voedsel, bijvoorbeeld
omdat je in een moestuin hebt gewerkt, ga je met andere ogen kijken naar je
eten.” Peeters reageert: “Vroeger had je schooltuincomplexen. Je kreeg er les over
op school, leerde zaaien, onderhouden en oogsten. Het is heel erg goed om zelf
het voedsel te zien groeien, zelfs als het mislukt.”
Tegen de
stroom in
Gezondheid is niet voor niets het eerste punt in het manifest. Seidell: “Gezond eten in een ongezonde omgeving is als tegen de stroom in zwemmen: op een gegeven moment geef je het op.” Hij wijst op wat er te koop is in bedrijfs-, school- en sportkantines, in winkelcentra, bij pomp- en treinstations. Herrema: “Als je dit echt wilt veranderen, moet je ingaan tegen gevestigde belangen. Bijvoorbeeld die van marktondernemers met een vaste standplaats of de huurders van een winkelpand. Bovendien kopen de meeste mensen, zo’n 80%, hun voedsel bij de supermarkt.”
Ook Peeters weet uit ervaring dat veranderingen heel veel tijd kosten. Zo lukte het hem niet een snackkar tegenover het Oostvaarderscollege – een school met een gezonde kantine – via het bestemmingsplan naar een andere locatie te krijgen. Leerlingen gingen er in de pauze massaal naartoe.
Gezondheid is niet voor niets het eerste punt in het manifest. Seidell: “Gezond eten in een ongezonde omgeving is als tegen de stroom in zwemmen: op een gegeven moment geef je het op.” Hij wijst op wat er te koop is in bedrijfs-, school- en sportkantines, in winkelcentra, bij pomp- en treinstations. Herrema: “Als je dit echt wilt veranderen, moet je ingaan tegen gevestigde belangen. Bijvoorbeeld die van marktondernemers met een vaste standplaats of de huurders van een winkelpand. Bovendien kopen de meeste mensen, zo’n 80%, hun voedsel bij de supermarkt.”
Ook Peeters weet uit ervaring dat veranderingen heel veel tijd kosten. Zo lukte het hem niet een snackkar tegenover het Oostvaarderscollege – een school met een gezonde kantine – via het bestemmingsplan naar een andere locatie te krijgen. Leerlingen gingen er in de pauze massaal naartoe.
Met een team is Wertheim alle voedselstromen van Almere in
kaart aan het brengen. “De reguliere markt gaat de wijk niet in en biedt niet
of nauwelijks lokale producten. In sommige wijken is er helemaal niets
dichtbij.” Dat moet en kan anders, vindt ze. Bovendien is voedsel door het
wereldwijde voedselsysteem goedkoper geworden dan verantwoord, mede door
subsidies. “Ook dat werkt ongezonde voedselconsumptie in de hand.”
Peeters reageert: “Naarmate je massaler produceert, kan het goedkoper, maar gaat het ook ‘onzorgvuldiger’.” Hij doelt op bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden voor een grotere opbrengst en verspilling door het weggooien van ‘kneusjes’, die minder goed verkopen. Herrema: “Voedsel is ook een sociaaleconomisch vraagstuk: de keuzes die je kunt maken. Gezond voedsel moet geen luxe keuze zijn.”
Peeters reageert: “Naarmate je massaler produceert, kan het goedkoper, maar gaat het ook ‘onzorgvuldiger’.” Hij doelt op bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden voor een grotere opbrengst en verspilling door het weggooien van ‘kneusjes’, die minder goed verkopen. Herrema: “Voedsel is ook een sociaaleconomisch vraagstuk: de keuzes die je kunt maken. Gezond voedsel moet geen luxe keuze zijn.”
Initiatieven
Overigens zijn er tal van initiatieven met lokaal voedsel, zoals in Oosterwold, waar de bewoners 50% van hun grondoppervlak moeten bestemmen voor groen en velen een moestuin beginnen. Maar dan: als meer mensen lokaal voedsel verbouwen, is het volgende vraagstuk de logistiek; hoe krijg je dat voedsel naar consumenten in de rest van de stad? Wertheim: “Het is makkelijk om te roepen: ‘Zo moet het!’. Mensen die hun voedsel op de markt kopen, weten over het algemeen meer over hun eten. Voedseleducatie aan kinderen is superbelangrijk, maar vergeet ook de rest niet.” Ze wil dat ook steden met elkaar afspraken maken over voedselproductie en –consumptie, want steden op zich zijn een te kleine eenheid.
Overigens zijn er tal van initiatieven met lokaal voedsel, zoals in Oosterwold, waar de bewoners 50% van hun grondoppervlak moeten bestemmen voor groen en velen een moestuin beginnen. Maar dan: als meer mensen lokaal voedsel verbouwen, is het volgende vraagstuk de logistiek; hoe krijg je dat voedsel naar consumenten in de rest van de stad? Wertheim: “Het is makkelijk om te roepen: ‘Zo moet het!’. Mensen die hun voedsel op de markt kopen, weten over het algemeen meer over hun eten. Voedseleducatie aan kinderen is superbelangrijk, maar vergeet ook de rest niet.” Ze wil dat ook steden met elkaar afspraken maken over voedselproductie en –consumptie, want steden op zich zijn een te kleine eenheid.
Aan het eind van de bijeenkomst in de Burgerzaal werden
raadsleden aan de hand van stellingen uitgedaagd uitspraken te doen over de
punten in het manifest. Tien partijen deden mee. Hun standpunten lagen echter
niet ver van elkaar: alle partijen steunden de gekozen doelen, zij het vanuit
een verschillende invalshoek.
Wat vonden de wethouders het meest aansprekend in het manifest? Peeters vond het geweldig dat dit gemaakt is door jongeren en wijst op voedseleducatie als belangrijk punt. Herrema: “De quote die ik hoorde bij de besprekingen: ‘Almere is een stad om op te vreten’.”
Bernadet TimmerWat vonden de wethouders het meest aansprekend in het manifest? Peeters vond het geweldig dat dit gemaakt is door jongeren en wijst op voedseleducatie als belangrijk punt. Herrema: “De quote die ik hoorde bij de besprekingen: ‘Almere is een stad om op te vreten’.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten